Design-kilpailu “Suomi kertoo neuloen 2017”

Kilpailun voittajat julkistettiin  30.9 Suomi neuloo -tapahtumassa Suvilahden Kattilahallissa

Hyvin tasaisen kilpailun ensimmäisen palkinnon sai Johanna Rautiainen neuleasullaan GRRRL POWER! Työssä oli hyödynnetty neuleen ominaisuuksia oivaltavasti. Asussa yhdistyvät luonto, kotimaisen neuleen perinteet sekä tämän päivän tyyli ja  asenne.
Aino-Maija Porola ja Kaisu Viitala saivat toisen palkinnon neuleasullaan Voimakas Suomi -neito. Jacquard-tekniikalla tehdyssä tunikassa on rento omintakeinen muotokieli ja raikas luontoaiheinen kuosi.
Salla-Maaria Syvänen vei kolmannen palkinnon asullaan Sentraalisantra, joka istuu saumattomasti taustatarinaansa. Työ on täynnä taidokkaita yksityiskohtia, jotka yhdistyvät näyttäväksi fokloristiseksi  asuksi.

Vasemmalla: Voimakas Suomi-neito (2. sija), keskellä voittaja GRRRL POWER! ja oikealla Sentraalisantra (3. sija) – Kuvat: Leena Aro

Kunniamaininnan saaneet vasemmalta: Anniina Korten “Deep Ocean”, Iina-Mariia Happosen “Karhumetsä” ja Iman Tuulenvirran “Alga”.

Kunniamaininnan saaneet vasemmalta: Left Overs -roskamuotoilukollektiivin “Kaarnatar” – Tekijät: Inka Mäkiö, Tytti Nieminen, Mirva Kuvaja, Johanna Liipola, Veera Lintunen ja Tessa Ojala. Toinen vasemmalta Tanja Kallion “Obi Wool”, toinen oikealta Mira-Liina Skyttälän “Jäkälä” ja oikealla Lakriima Machreichin unisex asu “Taival”.

Palkittujen asujen tarinat:

1) GRRRL POWER!

Suomen satavuotisen historian aikana sukupuoliroolit ovat keikahtaneet ympäri. Emansipaatio on mahdollistanut naisen olla vahva ja itsenäinen. Miehen taas ei tarvitse ottaa roolia vain vahvana perheenpäänä, vaan hän voi myös näyttää herkemmän puolensa. Maailman ollessa avoimempi kuin Suomen itsenäistymisen aikoihin, sukupuolien roolit sekoittuvat, kirjo on laajempi ja itseään voi ilmaista itselleen parhaiten sopivalla tavalla. Häpeä ja pelko eivät leimaa enää samalla tavalla, vaan tulevat sukupolvet saavat entistä vapaamman Suomen, jossa jokaiselle pitäisi olla tilaa ilmaista itseään vapaasti.

Asukokonaisuus edustaa modernia, nykyaikaista ihmistä, joka saa leikitellä maskuliinisella/feminiinisellä puolellaan, ja on rennon cool. Pääneule ottaa inspiraationsa perinteisistä ryijyistä, Suomen perinnekäsitöistä, joissa lanka jää reilusti roikkumaan vapaana. Mekossa taas painokuosi on saanut innoituksensa nykyaikaisemmasta teemasta: graffiteista.

2) VOIMAKAS SUOMI-NEITO

Suomi on sinistä ja valkoista, taivasta ja maata. Sen olemus löytyy hiljaisuudesta, ihmisistä, ja koskemattomasta luonnosta. Suomi on vahvuutta ja itsenäisyyttä nöyrällä tavalla. Suomi on omintakeinen ja erilainen.

Suomalaisuus on sitkeyttä ja periksi antamattomuutta. Puhumme vain silloin kun meillä on asiaa. Olemme vahvoja ja harkitsevaisia. Rakastamme perhettä ja omia perinteitä. Kunnioitamme toistemme yksityisyyttä ja olemme tarkkoja omastamme. Inspiroidumme luonnosta ja vaihtuvista vuodenajoista. Meri, metsä, kallio, jää ja lumi. Kevät, kesä, syksy, talvi. Suomineito on hiljainen, mutta rohkea. Se kaupungistuu ja ottaa jalansijaa asfaltilla. Paksuhkon kuoren alla sen värit ovat kirkkaita ja iloisia. Inspiroidumme yhä siitä vahvasta suomalaisesta naisesta, joka oli jo aikojen alussa.

Kiinnostuimme Kalevalan Marjatta–tarusta, joka kuvaa vanhan ajan murtumista uuden ajan edessä, kuitenkaan kumoamatta toisiaan. Olemme sidottuja historiaan ja perinteisiin ja samalla elämme nykypäivänä kaupungissa. Luonto ja kaupunki ovat suomineidolle yhtä tärkeitä ja kulkevat luonnollisesti käsikädessä.

Teimme perinteisen neuleen kunnioittaen minimalistista pohjolan hiljaista yksinkertaisuutta modernille tämän päivän vahvalle naiselle. Vanha kohtaa uuden yhdistäen historian ja nykyhetken. Asu  koostuu koneneulotusta villaneuleesta, koneneulotusta hiuspannasta ja käsintehdyistä villasukista, jotka kaikki on valmistettu 100% villalangasta. Asu on valmistettu jokapäiväiseen käyttöön.

3) KURKIJOKI 

Tämä tarina on Kirstin ja Veikon. Se on myös minun tarinani. Jos totta puhutaan, tämän tarinan päähenkilö kahdesta eellä mainitusta on Kirsti, puhelinkeskuksen kuusitoistavuotias viestilotta, yhdestä naapuriin nakatusta palopommin suutaristakin selvinnyt sissi. Syntyperäinen kurkijokelainen, lopotin likka. Kahdesti Kirsti joutui keräämään kaiken, keräsi petivaatteensa, pyhävaatteensa. Kääri kaikkein tärkeimmän ja välttämättömimmän ja lähti kotoaan, tietämättä milloin takaisin on pääsy, jos koskaan. Ja lopulta ei sitä koskaan ei sitten tullutkaan.

Sieltä kotipuolesta tarttui silti jotakin mukaan, jotakin jota rakkaudeksi kutsutaan. Mutta siirrytään siihen iltaan, tähtivyöhön. Mutkien jos toistenkin, sekä vallan täyden sattuman kautta päätyi sotamies viestistä, kaukaa Keski-Suomesta, puhelinkeskuksen puulattialle, Veikko nimeltään. Tähän tarinaan tarvitaan ratkaisevaksi vielä eräs vääpelin käsky kotiin saattamisesta, niin kortit ovat jaetut. Kaksisataa metriä kävelivät Kirsti ja Veikko, Kirsti käveli ja Veikko saattoi, vääpelin käskystä ja kääntyivät takaisin. Kävelivät sen kaksisataa uudestaan, ja pian kävelivät sen kaksisataa joka päivä. Ei kulunut kauaa, kun tuli aika Kirstin lähteä kokonaan, kotoaan. Mutta yksi asia ei lähtenyt vallan. Ei lähtenyt Veikko vuoskausiin ennen kuin lähtö tuli – ja se on sitten jo aivan toinen tarina.

Kilpailun kulku

FinVillagen yksi päätavoitteista on ollut tuoda esille kotimaista neuledesign-osaamista sekä internetissä että myös juhlavuoden aikana järjestettävissä näyttelyissä ja näytöksissä. Kaikille avoimen design-kilpailun tehtävänä oli kertoa tarina ja suunnitella sekä valmistaa siihen liittyvä neuleasukokonaisuus juhlistamaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.
Kilpailu oli 2-vaiheinen. Ensimmäisen vaiheen ehdotukset tuli lähettää 15.5.2017 mennessä ja toisen vaiheen valmiit asut 9.6.2017 mennessä. Kilpailun voittajat julkistettiin ja palkinnot jaettiin 30.9.2017 FinVillagen päätapahtumassa “Suomi neuloo” Suvilahden Kattilahallissa, Helsingissä.

Arvosteluperusteet

Asukokonaisuudessa tuli näkyä vaihtoehtoisesti tai pelkästään nykyhetki, mennyt ja tuleva. Suunnittelukilpailu etsi uusia näkökulmia neuleeseen niin tarinallisesti, visuaalisesti kuin myös käytön kannalta. FinVillagen avustuskohteena on Itämeren luonto ja myös se sai näkyä töissä. Palkintoraati kiinnitti erityistä huomiota seuraaviin seikkoihin kilpailuehdotuksia arvioidessaan:

  • Asukokokonaisuuden designin laatu
  • Asukokokonaisuuden tekninen laatu
  • Ajankuvan (nykyhetki ja/tai historia ja/tai tulevaisuus) ilmeneminen niin tarinassa kuin asukokonaisuudessakin
  • Taustatarinan omaperäisyys ja kiehtovuus
  • Neuleen uudet käyttöulottuvuudet

Asiantuntijaraati, kuvassa vasemmalta Tuija Nieminen, Jasmine Julin-Aro ja Anna Ahlqvist, valitsi 10 asukokonaisuutta FinVillagen päätapahtuman muotinäytökseen Suvilahden Kattilahallissa 30.9.2017. Kolme parhaaksi valittua voittajaa julkistettiin ensimmäisen näytöksen yhteydessä. 20 kilpailuun osallistunutta asukokonaisuutta olivat esillä näyttelyssä koko tapahtuman ajan 29.9-1.10.

Palkinnot

Kilpailussa jaettiin kolme palkintoa yhteismäärältään 3 000 euroa:

  1. palkinto: 1 400 euroa
  2. palkinto: 900 euroa
  3. palkinto: 700 euroa

Voittajille  ilmoitettiin sijoitus henkilökohtaisesti.

Kilpailun järjesti Metropolia Ammattikorkeakoulun FinVillage-hanke.