Info

FinVillage pyrkii edistämään kotimaista neuledesignia ja villan tuotantoa.

 

FinVillage – Tekemisen perinne

Villa eilen, tänään, huomenna. Villasta on tehty sänkyvaatteita, ryijyjä, neuleita ja turkiksia kylmää talvea vastaan. Villa pitää hyvin lämmön ja hylkii vettä. Villa on myös kierrätettynä arvokas kuitu.

Suomen alkuperäinen lammasrotu on suomenlammas, joka on tuhansien vuosien ajan sopeutunut Pohjolan vaativiin ilmasto-olosuhteisiin. Suomenlammas liittyy läheisesti Suomen historiaan, kulttuuriin ja suomalaiseen identiteettiin.

FinVillage – Kotimainen Design

Neule on tuotannollisesti erinomainen tuote tämän päivän vaativille markkinoille. Teollisilla neulekoneilla voi valmistaa massamarkkinoista poikkeavia tuotteita myös Suomessa, vaikka määrät eivät olisi kovin suuria. Villassa väritkin hehkuvat ja se taipuu moneen ilmeeseen.

FinVillage 2017

FinVillage oli osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. Juhlavuosi rakennetatiin kansalaisten ja organisaatioiden yhteistyönä.

Metropolia Ammattikorkeakoulun hanke toi perinteisen suomalaisen villan ja neuleosaamisen nykyaikaan osallistavalla ja monipuolista yhteistyötä luovalla konseptilla.

FinVillage kokosi villan ja neuleen parissa toimivat ammattilaiset, tuottajat, suunnittelijat, opiskelijat, harrastelijat ja muuten vain aiheesta kiinnostuneet yhteen jatkamaan suomalaisen tekemisen perinnettä. Hanke tarjosi tapahtumia ja kilpailuja kaikille. Kokoontuminen huipentui upeaan elämykselliseen “Suomi neuloo” -näytökseen ja -tapahtumaan syksyllä Suvilahden Kattilahallissa. Historiallinen näkökulma oli esillä Helsingin kaupungin museon kanssa yhteistyössä järjestetyssä “Villamuistoja ja nykyneuleita” -tapahtumassa marraskuussa Hakasalmen huvilassa.
Neuletaidetta Itämeren suojelun hyväksi tehtiin yhteisöllisesti koko juhlavuoden ajan. Metropolia Ammattikorkeakoulun tekstiilisuunnittelun opiskelijat tekivät “Itämereen sukellus” -yhteisötaideteoksia virkkaamalla Keravan taidemuseo Sinkan “Näkyväksi neulottu” -näyttelyyn. Riitta Nelimarkan suunnnitteleman teoksen “Special Kiss” tekemiseen osallistui satoja ihmisiä, etenkin koululaisia pitkin vuotta. Teoksista suuri osa on edelleen myynnissä. Niiden myynnistä saatava tuotto lahjoitetaan kokonaisuudessaan Itämeren suojeluhankkeisiin John Nurmisen säätiölle.

Tiedustelut

finvillage2017(at)gmail.com